Seminardetails



Ayurvedisch Kochen

English Text

Kurs Nr.: 17108044
Beginn: 29.10.17 - 18:00 Uhr
Ende: 31.10.17 - 17:00 Uhr
Dozent: Umesh Tejasvi
Veranstaltungsort: Kiental
   
Beschreibung: Lernen Sie die Grundlagen der ayurvedischen Küche kennen und bereiten Sie die Mahlzeiten dem Grundprinzip der ayurvedischen Ernährungslehre entsprechend liebevoll und mit innerer Bewusstheit zu. Ein Erlebnis für die Sinne!

Kursinhalte

Die ayurvedische Ernährungslehre ist ein ganzheitliches Ernährungssystem. Die schmackhaften und bekömmlichen Gerichte werden individuell auf den Stoffwechsel, die Konstitution sowie die äusseren Lebensbedingungen wie Jahreszeiten, Tageszeiten und Lebensphasen abgestimmt. Sie lernen die Grundlagen der ayurvedischen Ernährungslehre und die richtige Auswahl und Zubereitung vitalstoffreicher Speisen kennen. Dem Grundprinzip der ayurvedischen Ernährungslehre entsprechend werden Sie die Mahlzeiten liebevoll und mit innerer Bewusstheit zubereiten. Umesh Tejasvi vermittelt Ihnen die Lehre der Konstitution und Typenbestimmung zur eigenen Anwendung.
  • Einführung in die ayurvedische Ernährungslehre und deren Grundprinzipien
  • Die Gewürze und die sechs Geschmacksrichtungen
  • Agni, das Verdauungsfeuer und seine Bedeutung für die Gesundheit
  • Kochen und Essen gemäss persönlichem Konstitutionstyp
  • Ernährung und Tages- bzw Jahresrhythmus
  • Nahrung als Medizin
  • Gemeinsames Kochen eines kompletten ayurvedischen Menu's sowie ausgewählter Speisen (zum Beispiel Süsses, Snacks, Chutney, Lassi, etc.)

Kursziele

  • Sie erhalten Einblick in die Ernährungslehre des Ayurveda, der Lehre der Konstitution und den 3 Doshas
  • Abstimmung der Nahrung auf Ihre persönliche Konstitution sowie auf Tages- und Jahreszeitenrhythmus
  • Grundtechniken der indisch-ayurvedischen Küche und korrekte Zubereitung vitalstoffreicher Speisen
  • Sie erhalten Rezepte und Ernährungsempfehlungen für eine ausgewogene Ernährung nach der Ernährungslehre des Ayurveda

Zielgruppe

Alle Kochbegeisterten, die mit Freude und Neugierde eine gesunde, sinnliche Küche entdecken und dabei eine langfristig tiefe Harmonisierung in den Alltag bringen wollen.

Voraussetzungen

Keine besonderen Vorkenntnisse nötig.

Bemerkung

20 Stunden Weiterbildung, EMR/ASCA konform.

Kursleitung

Umesh Tejasvi (IN), Ausbildung zum Ayurveda-Therapeuten und Masseur in der Tradition des Ayurveda, Indien. Berufserfahrung am Sushruta Medical College in Bangalore. Atemtherapeuth (Art of living), Meditations- und Yogalehrer (Universität Bangalore). Für Jahre Spa-Manager, Ayurveda-Therapeut in verschiedenen Schweizer De-Luxe Hotels, seit Oktober 2009 lebt und arbeitet Umesh Tejasvi in Zürich und leitet zur Zeit im Stadtbad Zürich die Ayurveda-Abteilung. Er ist als Ayurvedaexperte, Yogalehrer und Ausbilder für ayurvedische Masseure sowie Ayurveda-Practitioner tätig.

Persönliche Beratung

Bei Fragen stehen wir Ihnen gerne persönlich zur Verfügung!
Kontakt: Kontaktformular, Telefon: +41 33 676 26 76.
   
Kurskosten: CHF 580.00 (exkl. Unterkunfts-, Verpflegungskosten und Kurtaxe)
Frühbucherpreis: CHF 520.00 (exkl. Unterkunfts-, Verpflegungskosten und Kurtaxe). NEU ab 01.11.16: Der Frühbucherpreis ist nur anwendbar bei einer Anzahlung von 20% 14 Tage nach Anmeldung und Bezahlung der Restkosten bis spätestens 60 Tage vor Seminarbeginn, bitte beachten Sie hierzu die Ziff 8, 20 und 21 der AGB. Die unten aufgeführten Preise für Kost & Logis sind dabei um 5% ermässigt.
Preise für Übernachtung inkl. Vollpension für 2 TageCHF
1-Bettzimmer im Doppelzimmer Dusche / WC (limitiert)320.00
1-Bettzimmer Dusche / WC (limitiert)300.00
2-Bettzimmer Dusche / WC250.00
3-Bettzimmer Dusche / WC240.00
1-Bettzimmer im Doppelzimmer Etagendusche / WC (limitiert)280.00
2-Bettzimmer Etagendusche / WC220.00
3-Bettzimmer Etagendusche / WC200.00
4-Bettzimmer Etagendusche / WC180.00
Benutzung Kientalerhof-Infrastruktur bei Unterkunft ausserhalb20.00
Kurtaxe: zzgl. Kurtaxe 3.00 CHF pro Übernachtung

Klicken Sie auf 'Anmelden' um sich für diesen Kurs anzumelden.



Ayurvedic Cooking


Course No.: 17108044
Start: 29.10.2017 - 18:00
End: 31.10.2017 - 17:00
Teachers: Umesh Tejasvi
Venue: Kiental
   
Description: Get to know the basics of Ayurvedic kitchen and prepare the meals according to the basic principle of Ayurvedic dietetics, lovingly and with inner awareness. An experience for the senses!

Course content

The Ayurvedic dietetics is a holistic nutritional system. The tasty and wholesome dishes are individually tailored to the metabolism, the constitution as well as the external living conditions such as seasons, day time and life phases. You will learn the basics of the Ayurvedic dietetics and the right selection and preparation of foods rich in micronutrients. According to the basic principle of Ayurvedic dietetics, you will prepare the meals lovingly and with inner awareness. Umesh Tejasvi teaches you the science of constitution and type determination for your own application.
  • Introduction to the Ayurvedic nutrition science and its basic principles
  • The spices and the six types of taste
  • Agni, the digestive fire and its importance for health
  • Cooking and eating according to individual constitutional type
  • Nutrition and daily / yearly rhythm
  • Food as medicine
  • Cooking together a complete Ayurvedic menu as well as selected dishes (for example sweets, snacks, chutney, Lassi, etc.)

Course aims

  • You will get an insight into the dietary teachings of Ayurveda, the science of constitution and the 3 Doshas
  • Match the food to your personal constitution as well as daily and seasonal rhythm
  • Basic techniques of Indian-Ayurvedic cuisine and correct preparation of foods rich in micronutrients
  • You will receive recipes and nutritional recommendations for a balanced diet according to the nutritional teachings of Ayurveda

Target group

All cooking enthusiasts who want to discover with pleasure and curiosity a healthy, sensual cuisine and thereby bring a deep harmonization into everyday life.

Requirements

There is no specific previous experience required.

Remarks

20 hours education/advanced training EMR/ASCA compliant.

Course Instructor

Umesh Tejasvi (IN), training as an Ayurveda therapist and masseur in the tradition of Ayurveda, India. Work experience at Sushruta Medical College in Bangalore. Breathing therapist (Art of Living), meditation and yoga teacher (University of Bangalore). For many years Spa manager, Ayurveda therapist in various Swiss deluxe hotels, Umesh Tejasvi has been living and working in Zurich since October 2009 and is currently managing the Ayurveda department in the city bath of Zurich. He is an Ayurveda expert, yoga instructor and instructor for Ayurvedic masseurs as well as Ayurveda practitioners.

Personal consultation

For questions or further information please contact us! Contact form, Telephone: +41 33 676 26 76.
   
Tuition: CHF 580.00 (excl. Full board, lodging and visitor's tax)
Early Bird Tuition: CHF 520.00 (excl. Full board, lodging and visitor's tax). NEW from 01.11.16: The early bird tuition is only granted after a advanced payment of 20% 14 days after the course registration and payment of the remaining fees 60 days before the course starts. See general terms and conditions (AGB) for details (no. 8, 20 and 21). For early bird registration the below prices for full board and lodging are reduced by 5%.
Prices for full board and lodging for 2 daysCHF
1-bed room in double room - shower / WC (limited)320.00
1-bed room - shower / WC (limited)300.00
2-bed-room - shower / WC250.00
3-bed-room - shower / WC240.00
1-bed room in double room - shower on the same floor / WC (limited)280.00
2-bed room - shower on the same floor / WC220.00
3-bed room - shower on the same floor / WC200.00
4-bed room - shower on the same floor / WC180.00
Usage of Kientalerhof infrastructure if lodging outside Kientalerhof20.00
Visitor's tax: Additional visitor's tax of 3.00 CHF per night.

Click on 'Register' to register for the course directly.